Verantwoording

De op deze website getoonde gegevens zijn overgenomen uit de publicatie Wie herdenken wij op 4 mei? verschenen op 2 april 2020. Voor de verantwoording van de gegevens verwijzen wij naar de publicatie. Een klein aantal wijzigingen ten opzichte van de publicatie wordt hieronder toegelicht.

Joodse, Roma en Sinti slachtoffers

In de publicatie worden de cijfers over gedeporteerde Joden vanuit Nederland per kwartaal geïllustreerd, op de website zijn deze kwartaalcijfers per jaar, per kamp samengevoegd.

De tijdlijn van de Joodse slachtoffers uit Amsterdam loopt in de publicatie van 1941 tot en met 1944. Op de website zijn de jaren 1940 en 1945 toegevoegd.

Overige burgerslachtoffers

Aan het cirkeldiagram op de website onder het kopje ‘slachtoffers naar oorzaak’ is de categorie Jehova’s getuigen toegevoegd. In de publicatie hebben deze oorlogsslachtoffers een apart subhoofdstuk.

In de publicatie zijn de slachtoffers van de hongerwinter per maand geïllustreerd, op de site per kwartaal.

Nederlandse burgerslachtoffers Nederlands-Indië / Indonesië

In de publicatie worden drie periodes onderscheiden tussen 1942 en 1958, met ieder een totaalcijfer. Op de website zijn de totalen samengevoegd.

De totaalcijfers van de slachtoffers van de drie perioden zijn op één pagina samengevoegd onder het kopje ‘slachtoffers per periode’. Voor de ‘graven’ onder de grafstenen is het grootste getal van de oorspronkelijke schatting genomen.

Militaire slachtoffers

De militaire en koopvaardijslachtoffers zijn op de website samengevoegd en worden per jaar uitgebeeld. In de publicatie hadden zij aparte subhoofdstukken. Het onderscheid tussen de totale slachtoffers wordt bij het kopje ‘slachtoffers per categorie’ gedifferentieerd.

Symbool en statistiek

Bij de categorieën ‘per leeftijdsgroep’ worden symbolen met een specifieke waarde voor aantallen slachtoffers gebruikt. De waarde van deze symbolen is afgerond. Is een waarde bijvoorbeeld 10 dan zullen er bij 22 slachtoffers 2 symbolen staan en bij 25 weer 3. Zowel op de site als in het boek is de stelregel gebruikt dat er nooit géén symbool kan staan, waardoor er bij bijvoorbeeld een waarde van 50 ook het aantal 10 een symbool krijgt.